Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 1/8/2013

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Aπό 1 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2013 εφαρμόζεται το μέτρο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στα προϊόντα και στις υπηρεσίες εστίασης. Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης πρέπει από 1/8 να αλλάξουν τους μηχανισμούς των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων τους και να τιμολογούν με το μειωμένο συντελεστή 13% είδη όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμούς και αναψυκτικά.

 Στο χαμηλό συντελεστή υπάγονται:

  1.  η παροχή υπηρεσιών εστίασης, δηλαδή η διάθεση έτοιμων προς άμεση επιτόπια κατανάλωση φαγητών και μη αλκοολούχων ποτών γενικά, από καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, (εξαιρούνται τα κέντρα διασκέδασης),
  2.  η τροφοδοσία (catering), ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη
  3.  οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτόυν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).

Διευκρινίζεται ότι στο μειωμένο συντελεστή υπάγεται η παροχή υπηρεσιών εστίασης και η παράδοση μόνο όταν εξυπηρετεί τις υπηρεσίες εστίασης (διάθεση σκευών, σερβίρισμα κτλ) και όχι η παράδοση αγαθών (πχ delivery) καθώς δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες από μέρους της επιχείρησης για την άμεση επιτόπια κατανάλωσή των αγαθών. Έτσι παρατηρείται το εξής: ένα αναψυκτικό  έχει ΦΠΑ 13% αν καταναλωθεί σε ένα εστιατόριο, ενώ έχει ΦΠΑ 23% αν το παραγγείλουμε για κατανάλωση εκτός του εστιατορίου.

Δείτε αναλυτικότερα πότε και ποιες τις υπηρεσίες υπάγονται στο 13% στην σχετική απόφαση.

Σημειώνεται ότι το μέτρο του μειωμένου συντελεστή είναι προσωρινό και έχει σκοπό την τόνωση της αγοράς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η διατήρησή του θα εξεταστεί εφόσον δεν παρατηρηθεί σημαντική μείωση των εσόδων.